Wat is een gietvloer en hoe onderhoud je deze?

Zoals de naam al suggereert, is een gietvloer een soort vloer met een dikte van 2 tot 6 mm die wordt gegoten in de ruimte. Er zijn verschillende soorten gietvloeren, die elk een unieke uitstraling hebben. Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen die samen één geheel vormen. Het gieten van een gietvloer neemt daarom altijd meerdere dagen in beslag. 

Wat voor soorten gietvloeren zijn er?

Polyurethaan gietvloeren

Polyurethaan is een kunststof gemaakt van aardolie. Het materiaal is duurzaam, zijdezacht en voelt comfortabel aan. Een PU gietvloer is geluiddempend en volledig waterdicht. Het naadloze karakter van polyurethaan gietvloeren maakt de vloer een makkelijk te reinigen en hygiënische keuze. 

Deze eigenschappen maken PU-vloeren geschikt voor bijna elke locatie, van de woonkamer tot de badkamer. PU-vloeren kunnen op vrijwel elke ondergrond worden aangebracht en hebben een minimale dikte van 2-3 mm.

Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer is een vloer met een natuurlijke basis van microcement en water. Wat deze vloer zo uniek maakt zijn de imperfecties en pigmentnuances die zichtbaar worden wanneer de vloer opdroogt. Een cementgebonden gietvloer lijkt qua uiterlijk het meest op een betonvloer en heeft als voordeel dat deze beter bestand is tegen vlekken dan een echte betonvloer. 

Een cementgebonden gietvloer is gevoeliger voor krasjes en scheurtjes dan een pu vloer, wat juist passend is bij het karakter van deze vloer. De vloer is gemakkelijk schoon te maken waardoor het geschikt voor alle ruimtes in je woning. Een cementgebonden gietvloer is een vloer waarop écht geleefd mag worden!

Heb je vragen?

DVD_SPOTREPAIR_verzekering

Beton Ciré

Beton Ciré – de naam die letterlijk vertaald kan worden naar geweven beton – is een stucmortel op basis van hoogwaardig microcement  Het is een slijtvaste vloer met een waterdichte afwerking en een warm uiterlijk. Een Beton Ciré vloer wordt ambachtelijk gesmeerd in plaats van gegoten. Door de techniek van aanbrengen ontstaat een uniek en ruig uiterlijk met veel unieke karakteristieken en structuren. 

Doordat de vloer geen vocht doorlaat, is Beton Ciré uitermate geschikt voor in de badkamer. Dit komt mede doordat de vloer naadloos is afgewerkt en er een vochtwerende toplaag wordt aangebracht. Ook in de keuken kan het een ideale uitkomst bieden, aangezien de vloer eenvoudig in onderhoud is en bestand is tegen vloeistoffen.

Betonlook gietvloer

Een betonlook gietvloer is een vloer waarbij het lijkt alsof het een betonnen vloer is, terwijl het eigenlijk van kunststof of ander soort gietvloer is gemaakt. Door het mengen van twee kleuren komt het betonlook effect tot stand! Hierdoor is betonlook vloer bestaat uit het mengen van 2 kleuren, is iedere betonlook vloer uniek. Een betonlook gietvloer heeft een moderne uitstraling, is onderhoudsvriendelijk en oogt zeer strak. 

Epoxy coating vloer

Een coatingsvloer is een afwerklaag die op de vloer wordt gerold. Epoxycoatings kunnen rechtstreeks op vlakke beton- of dekvloeren worden aangebracht om ze stof- en waterbestendig te maken. Epoxy coatings zijn ook bestand tegen chemicaliën, daarom wordt deze coating voornamelijk gebruikt in werkplaatsen, opslagruimtes en garages. Epoxy coatings zijn verkrijgbaar in RAL classic kleuren en hebben een glanzende afwerking. Ze worden voornamelijk toegepast als aflak op bestaande giet- of gecoate vloeren, dit is vaak bedoeld om de bestaande vloer op te knappen of een andere kleur te geven.

Hoe houd ik mijn gietvloer langer mooi?

Tips om je gietvloer lang mooi te houden:

  • houdt de gietvloer zandvrij, want zand op een gietvloer werkt als schuurpapier.
  • Leg een grote deurmat neer die ruim genoeg is. Zo voorkom je veel krassen door zand en stenen die naar binnen worden gebracht.
  • Voorzie je meubels met professionele beschermkappen en maakt deze regelmatig schoongemaakt.
  • Kies een bureaustoel met zachte wielen (geen rubberen wielen).
  • Verplaats geen zware voorwerpen op de gietvloer.
  • Gebruikt geen agressieve stoffen op je gietvloer.
  • Ruim gemorste vloeistoffen onmiddellijk op. Als je koffie, thee of rode wijn op de dekvloer morst, veeg deze dan onmiddellijk weg.
  • Verwijder zwarte (schoen)strepen zo snel mogelijk.
  • Plaats geen hete voorwerpen op de gietvloer.

Meer nieuwtjes uit
de operatiekamers

Color, crack, top & spot repair: wat zijn de verschillen?

Repareren of compleet vervangen?