Wat is een tegelvloer?

Snel inzicht in de kosten?

Bereken het zelf online aan de
hand van 5 simpele stappen

Ontdek de veelzijdige wereld van tegelvloeren: een combinatie van duurzaamheid, stijl en veelzijdigheid die een unieke sfeer creëert in elk interieur. Van de elegante uitstraling van keramische tegels tot de natuurlijke charme van steen, tegelvloeren bieden een ongeëvenaarde mix van functionaliteit en esthetiek. Zo is bijvoorbeeld een tegelvloer te repareren bij schade.

Met een breed scala aan materialen, kleuren en patronen om uit te kiezen, is er altijd een tegelvloer te vinden die naadloos aansluit bij jouw persoonlijke stijl en de functionaliteit van de ruimte. Duik met ons mee in de wereld van tegelvloeren en ontdek hoe deze tijdloze vloerkeuze een leefruimte kan transformeren.

Verschillende soorten tegelvloeren

De wereld van tegelvloeren is rijk en gevarieerd, elk met hun eigen unieke uitstraling en eigenschappen. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, stijl en behoeften, kun je kiezen uit een breed scala aan verschillende soorten tegels.

Hieronder worden de populairste soorten tegelvloeren uitgelicht, waaronder keramische tegel vloeren, natuursteen vloeren en meer. Ontdek welke tegelvloer het beste bij jouw ruimte past.

Keramische tegelvloer

Keramische tegels zijn vervaardigd uit een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke materialen, die op hoge temperaturen worden gebakken. Ze staan bekend om hun duurzaamheid, onderhoudsgemak en de veelheid aan ontwerpmogelijkheden. Komt het dus voor dat je schade hebt? Dan kunnen deze keramische tegels hersteld worden.

Of je nu kiest voor een glanzende afwerking of een matte look, keramische tegels bieden een praktische en stijlvolle vloeroplossing voor elke ruimte in een woning.

Porseleinen tegelvloer

Porseleinen tegels worden gemaakt van een fijnere kleisoort en op hogere temperaturen gebakken dan gewone keramische tegels. Ze bieden een hogere dichtheid en lager waterabsorptievermogen. Dit maakt ze nog sterker en slijtvaster, ideaal voor zowel binnen- als buitengebruik.

Met stijlen variërend van betonlook tot houtlook, biedt porselein een veelzijdige optie die de esthetiek van natuurlijke materialen combineert met de voordelen van moderne fabricagetechnieken.

Natuursteen tegelvloeren

Natuursteen tegels, zoals marmer, graniet, leisteen, kalksteen en travertin, worden direct uit de aarde gehaald en bieden een unieke, luxueuze uitstraling. Geen twee tegels zijn hetzelfde, wat elke vloer een exclusief karakter geeft.

Natuursteen is perfect voor het creëren van een authentieke en elegante sfeer in huis. Houd er echter rekening mee dat natuursteen meer onderhoud kan vereisen dan keramische of porseleinen tegels. Het laten repareren van natuursteen tegelvloeren kan dan ook wat lastiger zijn, maar is zeker niet onmogelijk.

Gepolijste tegel vloer

Gepolijste tegels, vaak vervaardigd uit porselein of keramiek, bieden een hoogglans afwerking die licht reflecteert en de ruimte een open en luchtig gevoel geeft. Deze glans wordt gerealiseerd door een laagje glas over de tegels dat na het bakken wordt aangebracht en gepolijst.

Het gladde oppervlak vergemakkelijkt het schoonmaken van de tegelvloer, hoewel het regelmatig onderhoud vergt om de glans te behouden en krassen of vlekken te voorkomen.

De voordelen van een tegelvloer

Tegelvloeren bieden tal van voordelen die ze tot een populaire keuze maken voor diverse woonruimtes. Hieronder vatten we de belangrijkste voordelen samen, gebaseerd op informatie uit verschillende bronnen:

  • Duurzaamheid en onderhoud: tegelvloeren staan bekend om hun lange levensduur en zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn bestand tegen dagelijks gebruik en vereisen slechts eenvoudige reiniging met water en zeep. Ontstaat er toch schade? Dan kan er vloer reparatie uitgevoerd worden.
  • Hygiënisch: tegels zijn een hygiënische keuze vergeleken met tapijt, omdat ze geen stof vasthouden en allergieën kunnen verminderen. Vuil en stof zijn eenvoudig te verwijderen.
  • Kostenbesparend: afhankelijk van de gekozen tegelsoort kunnen tegelvloeren goedkoper uitvallen dan andere vloerbedekkingen, zonder in te leveren op kwaliteit en uitstraling.
  • Esthetische flexibiliteit: met een breed scala aan beschikbare kleuren en patronen bieden tegelvloeren eindeloze design mogelijkheden om elke ruimte naar wens vorm te geven.
  • Vloerverwarming: tegels zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming, omdat ze de warmte goed geleiden en voor een aangename warmte zorgen in koudere maanden.
  • Ruimtelijk effect: grote tegels kunnen een kleine ruimte groter doen lijken, wat bijdraagt aan een ruimtelijk gevoel in elke kamer.

De keuze voor een tegelvloer hangt af van persoonlijke voorkeuren, het gewenste onderhoudsniveau en het budget. Het is raadzaam om verschillende tegelsoorten te overwegen en advies in te winnen bij professionals om een vloer te kiezen die het beste bij uw wensen past.

Veelgestelde vragen

Wat kost een tegelvloer per m2?

De kosten van een tegelvloer variëren tussen de € 30,- en € 100,- per m2. Deze prijsrange is afhankelijk van factoren zoals het type tegel, de kwaliteit en het ontwerp. Daarbij zijn keramische tegels over het algemeen voordeliger dan porseleinen tegels. Verder kunnen de kosten voor de installatie variëren op basis van de complexiteit van het legpatroon en de voorbereiding van de ondergrond.

Hoe lang moet een tegelvloer drogen na het leggen?

Een tegelvloer moet over het algemeen 24 tot 48 uur drogen na het leggen voordat er overheen gelopen kan worden. Deze droogtijd is cruciaal voor het uitharden van de lijm of mortel, wat zorgt voor een duurzame en stabiele vloer. Het kan echter langer duren voordat de vloer volledig belast kan worden, vooral als er zware meubels op geplaatst moeten worden. Het volgen van de specifieke aanbevelingen van de gebruikte lijm- of mortel fabrikant kan helpen om optimale resultaten te garanderen.

Hoe lang gaat een tegelvloer mee?

Tegelvloeren gaan over het algemeen 30 tot 40 jaar lang mee, afhankelijk van het materiaal en onderhoud. Keramische en porseleinen tegels staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur, vooral wanneer ze correct zijn geïnstalleerd en goed onderhouden worden. Factoren zoals de kwaliteit van de tegel, de frequentie en wijze van onderhoud, en de mate van belasting spelen een cruciale rol in hoe lang de vloer zijn schoonheid en functionaliteit behoudt.

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg is een toegewijde professional binnen De Vloerendokters, waar hij de rol van hoofdchirurg vervult. Met zijn uitgebreide ervaring leidt hij het team met deskundigheid en precisie, vooral op het gebied van vloer reparaties. Zijn leiderschap en vakmanschap maken hem een essentieel lid van het team, waar hij zich inzet voor hoogwaardige vloeroplossingen en klanttevredenheid.

LinkedIn

Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Heb je vragen?

Meer nieuwtjes uit
de operatiekamers

gietvloer reparatie

Gietvloer repareren

gietvloeren schoonmaken

Gietvloer schoonmaken

dikte van een gietvloer

Dikte van een gietvloer

gietvloer voor nieuwbouw

Gietvloer voor een nieuwbouwwoning

badkamer gietvloer

Gietvloer in de badkamer

gietvloer verwijderen

Gietvloer verwijderen

gietvloer verkleurd

Gietvloer verkleuring

gietvloer krassen verwijderen

Gietvloer krassen

travertin vloer polijsten

Travertin vloer polijsten

granito vloer polijsten

Granito vloer polijsten

granito vloer reinigen

Granito vloer schoonmaken

wat is een marmoleum vloer

Wat is een marmoleum vloer?

linoleum vloer

Wat is een linoleum vloer?

pu gietvloer

PU gietvloer

cementdekvloer

Cementdekvloer

epoxyvloer

Epoxyvloer

wat is een troffelvloer

Troffelvloer

wat is vloercoating

Vloercoating

betonvloer

Betonvloer

badkamer vloer reparatie

Badkamer vloer repareren

sportvloer herstellen

Sportvloer repareren

keuken vloer herstellen

Keukenvloer repareren

composiet reparatie

Composiet vloer repareren

acrylaatvloer reparatie

Acrylaatvloer repareren

terrazzo vloer reparatie

Terrazzo vloer repareren

bedrijfsvloeren repareren

Bedrijfsvloer repareren

travertin vloer reparatie

Travertin vloer repareren

vloertegel repareren

Tegelvloer repareren

vloer herstellen

Vloer repareren

oude linoleum vloer opknappen

Linoleum vloer repareren

epoxy vloer herstellen

Epoxy vloer repareren

natuursteen herstellen

Natuursteen vloer repareren

hardsteen reparatie

Hardsteen vloer repareren

basalt vloer herstellen

Basalt vloer repareren

scheuren in cementdekvloer repareren

Cementdekvloer repareren

marmer repareren

Marmeren vloer repareren

bamboe vloer reparatie

Bamboe vloer repareren

granito vloer herstellen

Granito vloer repareren

siergrind vloer reparatie

Siergrind vloer repareren

marmoleum vloer herstellen

Marmoleum vloer repareren

beton repareren

Betonvloer repareren

terracotta vloer reparatie

Terracotta vloer repareren

keramisiche tegel vloer herstellen

Keramische tegelvloer repareren

haccp vloer reparatie

HACCP vloer repareren

leisteen repareren

Leisteen vloer repareren

granieten vloer opknappen

Granieten vloer repareren

egaline repareren

Egaline vloer repareren

vloercoating herstellen

Vloercoating repareren

troffelvloer herstellen

Troffelvloer repareren

Color, crack, top & spot repair: wat zijn de verschillen?