Wat is een linoleum vloer?

Snel inzicht in de kosten?

Bereken het zelf online aan de
hand van 5 simpele stappen

Ontdek de charme en duurzaamheid van de linoleum vloer, een vloerbedekking die met zijn tijd meegaat. In deze gids nemen we je mee door de wereld van linoleum als een vloerkeuze die esthetiek en milieuvriendelijkheid combineert.

Of je nu op zoek bent naar een vloer voor je nieuwe huis, je linoleum vloer wilt repareren of een bestaande ruimte wilt opfrissen, linoleum biedt een scala aan mogelijkheden die zowel praktisch als visueel aantrekkelijk zijn.

Wat is linoleum?

Linoleum is een duurzame vloerbedekking, bekend om zijn ecologische voetafdruk en veelzijdigheid. Het is een natuurproduct samengesteld uit hernieuwbare materialen zoals lijnolie, hars, jute en kalksteen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor zowel woningen als commerciële ruimtes.

Linoleum vloeren staan bekend om hun stevigheid, eenvoud in onderhoud, en de mogelijkheid om in diverse kleuren en patronen vervaardigd te worden. Hierdoor is het een veelzijdige keuze voor de vloer waarmee aan elke stijl en behoefte voldaan kan worden.

Waar wordt linoleum van gemaakt?

De kracht van linoleum ligt in zijn natuurlijke samenstelling. Dit duurzame materiaal wordt vervaardigd uit een mix van lijnzaadolie, afkomstig van de vlasplant, hars voor binding, kalksteen voor stevigheid, en jute als onderlaag.

Deze natuurlijke materialen worden samengeperst tot een stevig, maar flexibel vloer materiaal dat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen maakt linoleum een uitstekende keuze voor iedereen die waarde hecht aan duurzaamheid en ecologie. Een ander voordeel is het feit dat er een vloer reparatie uitgevoerd kan worden wanneer er schade optreed, zo hoef je geen hele nieuwe vloer te laten installeren.

De eigenschappen van een linoleum vloer

Linoleum vloeren staan bekend om hun unieke combinatie van duurzaamheid, onderhoudsgemak en esthetische flexibiliteit. Deze vloeren brengen niet alleen een natuurlijke warmte en comfort in elke ruimte maar bieden ook een reeks van eigenschappen die ze bijzonder geschikt maken voor diverse toepassingen. Zo zijn linoleum vloeren:

 • Gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen;
 • Bestand tegen hoge belasting en veel voetverkeer waardoor ze jarenlang meegaan;
 • Eenvoudig schoon te maken en te onderhouden;
 • Antistatisch en stofafstotend, ideaal voor allergieën;
 • Beschikbaar in een breed scala aan kleuren en patronen;
 • Natuurlijke veerkrachtig en comfortabel onder de voeten;
 • Brandwerend en slipvast voor extra veiligheid.

Voor- en nadelen van linoleum vloeren

Hoewel linoleum vloeren vele voordelen bieden, is het belangrijk om een volledig beeld te hebben door ook de nadelen te overwegen. Hieronder verkennen we beide aspecten om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Voordelen

 • Duurzaam en milieuvriendelijk: een vloer van linoleum is gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare materialen die biologisch afbreekbaar zijn.
 • Onderhoudsvriendelijk: linoleum is eenvoudig te reinigen en vereist weinig onderhoud.
 • Lange levensduur: bij goed onderhoud gaat linoleum jarenlang mee, waardoor het een kostenefficiënte keuze is.
 • Veelzijdig in designs: het is beschikbaar in een breed scala aan kleuren en patronen voor elke stijl.
 • Comfort en gezondheid: linoleum biedt een comfortabele loopervaring en is geschikt voor mensen met allergieën vanwege de antistatische eigenschappen.

Nadelen

 • Kan gevoelig zijn voor vocht: ondanks de duurzaamheid, kan linoleum bij onjuiste installatie of onderhoud gevoelig zijn voor water en vocht.
 • Installatie: linoleum vloeren vereisen een zorgvuldige en professionele installatie om problemen zoals bobbels of scheuren te voorkomen.
 • Kleurverandering: linoleum kan gevoelig zijn voor verkleuring door direct zonlicht over langere tijd.
 • Kosten: de initiële kosten van een linoleum vloer kunnen hoger zijn dan bij sommige andere kleuropties, hoewel dit wordt gecompenseerd door de lange levensduur.

Plaatsing van een linoleum vloer

De sleutel tot een langdurige schoonheid en functionaliteit van linoleum vloeren ligt in de juiste plaatsing en regelmatig onderhoud. Een correcte installatie begint met een vlakke, schone en droge ondergrond, waarbij oneffenheden vooraf geëgaliseerd worden.

Vervolgens kan het linoleum aangebracht worden op de ondervloer door de linoleum stroken, banen of tegels te verlijmen. Na het verlijmen van de vloer worden de naden van de afzonderlijke vloerdelen aan elkaar gelast om ervoor te zorgen dat vocht niet binnen kan dringen in de vloer.

Daarnaast kan er gekozen worden voor linoleum met een kliksysteem. De vloerdelen zijn in dit geval voorzien van een kliksysteem aan de randen waardoor je elk deel eenvoudig in elkaar kunt klikken.

Afhankelijk van de gekozen soort linoleum vloer, kun je zelf aan de slag gaan of de klus uitbesteden aan een professional. Het inhuren van een professional kan ervoor zorgen dat de vloer correct gelegd wordt, met aandacht voor het precies snijden en verlijmen van naden.

Linoleum vloer onderhouden

Onderhoud van linoleum is verrassend eenvoudig en draagt bij aan de duurzaamheid van de vloer. Regelmatig vegen of stofzuigen verwijdert vuil en stof, waardoor de kans op krassen en slijtage kleiner wordt. Dit terwijl dweilen met een milde zeepoplossing de vloer schoon houdt en ervoor zorgt dat het zijn natuurlijke schoonheid behoudt.

Gebruik echter nooit schurende schoonmaakmiddelen en beperk de hoeveelheid water om vochtophoping te vermijden. Voor diepere reiniging of om de glans te herstellen, zijn er specifieke onderhoudsproducten voor linoleum op de markt. Met zorgvuldig onderhoud kan een linoleum vloer tot wel 20-40 jaar meegaan, waardoor het een waardevolle en duurzame keuze is voor ieder interieur. Heb je toch een foutje gemaakt en moet de vloer gerepareerd worden? Dan staan wij van De Vloerendokters paraat om je te komen helpen!

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen linoleum en marmoleum?

Het verschil tussen linoleum en marmoleum is dat marmoleum de merknaam is van linoleumvloeren geproduceerd door de Nederlandse fabrikant Forbo. Terwijl linoleum een algemene term is voor een vloer materiaal gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals lijnolie, hars, kalksteen, houtmeel, en jute, verwijst marmoleum specifiek naar de linoleum producten van Forbo, die bekend staan om hun duurzaamheid en breed scala aan kleuren en designs.

Wat kost linoleum per m2?

De kosten van linoleum variëren doorgaans tussen de € 25,- en € 50,- per m2, afhankelijk van de kwaliteit, het ontwerp, en de complexiteit van de installatie. Deze prijsklasse reflecteert zowel de aanschaf van het materiaal als de kosten voor professionele plaatsing, die nodig kan zijn vanwege de specifieke eisen die het leggen van linoleum stelt.

Is een linoleum vloer geschikt voor vloerverwarming?

Ja, een linoleum vloer is geschikt voor vloerverwarming, mits deze correct is geïnstalleerd en de ondergrond goed voorbereid is. Linoleum heeft een goede warmtegeleiding, wat het een efficiënte keuze maakt voor gebruik boven vloerverwarmingssystemen. Het is echter belangrijk dat de vloerverwarming gelijkmatig wordt verdeeld en dat de temperatuur geleidelijk wordt verhoogd om vervorming van het linoleum te voorkomen.

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg is een toegewijde professional binnen De Vloerendokters, waar hij de rol van hoofdchirurg vervult. Met zijn uitgebreide ervaring leidt hij het team met deskundigheid en precisie, vooral op het gebied van vloer reparaties. Zijn leiderschap en vakmanschap maken hem een essentieel lid van het team, waar hij zich inzet voor hoogwaardige vloeroplossingen en klanttevredenheid.

LinkedIn

Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Heb je vragen?

Meer nieuwtjes uit
de operatiekamers

gietvloer reparatie

Gietvloer repareren

gietvloeren schoonmaken

Gietvloer schoonmaken

dikte van een gietvloer

Dikte van een gietvloer

gietvloer voor nieuwbouw

Gietvloer voor een nieuwbouwwoning

badkamer gietvloer

Gietvloer in de badkamer

gietvloer verwijderen

Gietvloer verwijderen

gietvloer verkleurd

Gietvloer verkleuring

gietvloer krassen verwijderen

Gietvloer krassen

travertin vloer polijsten

Travertin vloer polijsten

granito vloer polijsten

Granito vloer polijsten

granito vloer reinigen

Granito vloer schoonmaken

wat is een marmoleum vloer

Wat is een marmoleum vloer?

wat is een tegelvloer

Wat is een tegelvloer?

pu gietvloer

PU gietvloer

cementdekvloer

Cementdekvloer

epoxyvloer

Epoxyvloer

wat is een troffelvloer

Troffelvloer

wat is vloercoating

Vloercoating

betonvloer

Betonvloer

badkamer vloer reparatie

Badkamer vloer repareren

sportvloer herstellen

Sportvloer repareren

keuken vloer herstellen

Keukenvloer repareren

composiet reparatie

Composiet vloer repareren

acrylaatvloer reparatie

Acrylaatvloer repareren

terrazzo vloer reparatie

Terrazzo vloer repareren

bedrijfsvloeren repareren

Bedrijfsvloer repareren

travertin vloer reparatie

Travertin vloer repareren

vloertegel repareren

Tegelvloer repareren

vloer herstellen

Vloer repareren

oude linoleum vloer opknappen

Linoleum vloer repareren

epoxy vloer herstellen

Epoxy vloer repareren

natuursteen herstellen

Natuursteen vloer repareren

hardsteen reparatie

Hardsteen vloer repareren

basalt vloer herstellen

Basalt vloer repareren

scheuren in cementdekvloer repareren

Cementdekvloer repareren

marmer repareren

Marmeren vloer repareren

bamboe vloer reparatie

Bamboe vloer repareren

granito vloer herstellen

Granito vloer repareren

siergrind vloer reparatie

Siergrind vloer repareren

marmoleum vloer herstellen

Marmoleum vloer repareren

beton repareren

Betonvloer repareren

terracotta vloer reparatie

Terracotta vloer repareren

keramisiche tegel vloer herstellen

Keramische tegelvloer repareren

haccp vloer reparatie

HACCP vloer repareren

leisteen repareren

Leisteen vloer repareren

granieten vloer opknappen

Granieten vloer repareren

egaline repareren

Egaline vloer repareren

vloercoating herstellen

Vloercoating repareren

troffelvloer herstellen

Troffelvloer repareren

Color, crack, top & spot repair: wat zijn de verschillen?