Troffelvloer

Snel inzicht in de kosten?

Bereken het zelf online aan de
hand van 5 simpele stappen

Je bent op zoek naar een nieuwe vloer voor je woning of bedrijf. Je wilt een vloer die duurzaam, onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en mooi is. Je hebt misschien al gehoord van gietvloeren, laminaatvloeren of beton vloeren, maar heb je ook al eens gedacht aan een troffelvloer?

Een troffelvloer is een bijzondere vloer die veel voordelen biedt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over troffelvloeren. Wat zijn het, wat zijn de eigenschappen, wat zijn de voor- en nadelen, en wat zijn de alternatieven? Lees snel verder en ontdek of een troffelvloer iets voor jou is.

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer is een vloer die bestaat uit een mengsel van fijne grindkorrels en kunsthars. Deze korrels worden met een troffel, een soort spatel, op de ondervloer aangebracht. Vandaar de naam troffelvloer. De korrels zijn zo klein dat ze een glad en egaal oppervlak vormen.

Troffelvloeren kunnen in verschillende kleuren en patronen worden geleverd. Hierbij kun je ook kiezen voor een matte of glanzende afwerking. Vervolgens wordt de troffelvloer doorgaans afgewerkt met een transparante toplaag die de vloer beschermt tegen vuil, vocht en slijtage. Ontstaat er toch schade door bijvoorbeeld meubels of stoelen die krassen maken? Dan kunnen onze Vloeren Dokters de troffelvloer repareren.

De eigenschappen van een troffelvloer

Een troffelvloer heeft een aantal kenmerkende eigenschappen die hem geschikt maken voor verschillende toepassingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen van een troffelvloer:

 • Duurzaamheid: troffelvloeren zijn buitengewoon sterk en bestand tegen slijtage. Ze kunnen zware belastingen aan, zoals meubels, voertuigen en machines, en gaan vaak meer dan 20 jaar mee.
 • Onderhoudsvriendelijkheid: deze vloeren zijn eenvoudig schoon te houden. Doordat ze stofvrij en vlekbestendig zijn, volstaat regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild schoonmaakmiddel.
 • Hygiënisch karakter: troffelvloeren zijn ideaal voor mensen met allergieën of astma, omdat ze geen naden of kieren hebben waar stof of bacteriën zich kunnen ophopen. Ze zijn tevens bestand tegen schimmels en huisstofmijt. Daarom worden ze vaak gebruikt in ruimtes waar hygiëne van groot belang is, zoals in keukens, badkamers en ziekenhuizen.
 • Esthetische waarde: Ze hebben een moderne en strakke uitstraling. Hierdoor passen ze bij diverse interieurstijlen, variërend van industrieel tot landelijk. Bovendien bieden ze een breed scala aan kleuren en patronen. Het is zelfs mogelijk om een persoonlijke touch toe te voegen, zoals een logo, afbeelding of tekst.

Wat zijn de voor- en nadelen van een troffelvloer?

Voordelen

Troffelvloeren bieden enorm veel voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Zo is een troffelvloer:

 • Duurzaam, onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en mooi;
 • Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Hij kan ook over bestaande vloeren worden gelegd, mits deze vlak en stabiel zijn;
 • Waterdicht en vorstbestendig. Hij kan dus ook in vochtige of koude ruimtes worden toegepast, zoals kelders, garages of terrassen;
 • Geluiddempend en warmte-isolerend. Hij zorgt voor een aangenaam woon- of werkklimaat;
 • Brandveilig en antistatisch. Hij voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.

Nadelen

Een troffelvloer heeft ook een paar nadelen die je in overweging moet nemen voordat je besluit om er een te laten leggen. Zo zijn troffelvloeren:

 • Relatief duur in vergelijking met andere vloersoorten;
 • Niet erg comfortabel om op te lopen;
 • Gevoelig voor scheuren en krassen.

Is een troffelvloer hetzelfde als steentapijt?

Een troffelvloer wordt vaak verward met steentapijt, maar het zijn twee verschillende vloersoorten. Steentapijt is ook een vloer die bestaat uit een mengsel van grindkorrels en kunsthars, maar de korrels zijn groter en grover dan bij een troffelvloer. Hierdoor heeft steentapijt een meer open en ruwe structuur, die meer lijkt op een tapijt van steentjes. Een troffelvloer daarentegen heeft een meer gesloten en gladde structuur, die meer weg heeft van een gietvloer.

Steentapijt heeft ook andere eigenschappen dan een troffelvloer. Zo is steentapijt zachter en warmer aan de voeten, maar ook minder sterk en slijtvast. Bovendien is het minder waterdicht en hygiënisch, tenzij het wordt afgewerkt met een verzegelende toplaag. Een voordeel is wel dat steentapijt goedkoper is dan een troffelvloer.

Zijn er alternatieven voor een troffelvloer?

Als je niet overtuigd bent van een troffelvloer, zijn er nog andere vloersoorten die je kunt overwegen. Hier zijn enkele van de meest populaire alternatieven voor een troffelvloer:

Steentapijt

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is steentapijt een vloer die lijkt op een troffelvloer, maar met grotere en grovere grindkorrels. Steentapijt is zachter, warmer, goedkoper, maar ook minder sterk, waterdicht en hygiënisch dan een troffelvloer.

Marmertapijt

Marmertapijt is een variant van steentapijt, waarbij de grindkorrels vervangen zijn door marmerkorrels. Marmertapijt heeft een luxere en elegantere uitstraling dan steentapijt, maar ook een hogere prijs. Verder heeft het dezelfde eigenschappen als steentapijt.

Terrazzo

Terrazzo is een vloer die bestaat uit een mengsel van marmer-, graniet- of glaschips en cement. Deze chips worden in een mal gegoten en vervolgens gepolijst tot een glad en glanzend oppervlak.

Terrazzo heeft een klassieke en authentieke uitstraling, die doet denken aan de Italiaanse renaissance. Het is bovendien zeer duurzaam, onderhoudsvriendelijk en hygiënisch, maar ook erg duur. Wist je ook dat we terrazo vloeren herstellen bij De Vloeren Dokters?

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een troffelvloer en een gietvloer?

Een troffelvloer wordt handmatig gelegd met behulp van een troffel en bestaat uit verschillende lagen, waaronder zand, bindmiddel en pigmenten, terwijl een gietvloer vloeibaar wordt aangebracht en uit één naadloze laag bestaat. Troffelvloeren hebben een korrelige structuur en bieden vaak meer dikte en stevigheid door de verschillende lagen, terwijl gietvloeren een strakkere, egale afwerking hebben en meer flexibiliteit bieden in design opties, kleuren en afwerkingen. Beide vloertypes hebben unieke eigenschappen op het gebied van installatie, uiterlijk en duurzaamheid, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en voorkeuren.

Hoe dik is een troffelvloer?

Een troffelvloer heeft doorgaans een dikte van 5 à 6 millimeter. Deze vloeren worden samengesteld uit verschillende lagen, waaronder een basislaag van cementgebonden mortel en een afwerkingslaag van epoxyhars. De dikte kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen van de toepassing en de gewenste duurzaamheid van de vloer. Over het algemeen wordt een troffelvloer dikker aangebracht om een stevige en slijtvaste afwerking te garanderen, met name in industriële omgevingen of locaties met zware belasting.

Wat kost een troffelvloer?

Een troffelvloer kost gemiddeld tussen de €60 en €80 per vierkante meter, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type materiaal, de complexiteit van het ontwerp en de voorbereidende werkzaamheden. Deze vloeren, samengesteld uit een mengsel van bindmiddelen en verschillende aggregaten zoals kwarts of marmer, bieden duurzaamheid en veelzijdigheid. De prijs kan variëren op basis van de gekozen afwerking, kleuropties en eventuele extra afwerkingen die gewenst zijn, wat invloed heeft op de totale kosten van de installatie. Het is raadzaam om offertes van verschillende leveranciers en installateurs te vergelijken om een duidelijk beeld te krijgen van de prijs voor de gewenste troffelvloer.

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg is een toegewijde professional binnen De Vloerendokters, waar hij de rol van hoofdchirurg vervult. Met zijn uitgebreide ervaring leidt hij het team met deskundigheid en precisie, vooral op het gebied van vloer reparaties. Zijn leiderschap en vakmanschap maken hem een essentieel lid van het team, waar hij zich inzet voor hoogwaardige vloeroplossingen en klanttevredenheid.

LinkedIn

Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Heb je vragen?

Meer nieuwtjes uit
de operatiekamers

gietvloer reparatie

Gietvloer repareren

gietvloeren schoonmaken

Gietvloer schoonmaken

dikte van een gietvloer

Dikte van een gietvloer

gietvloer voor nieuwbouw

Gietvloer voor een nieuwbouwwoning

badkamer gietvloer

Gietvloer in de badkamer

gietvloer verwijderen

Gietvloer verwijderen

gietvloer verkleurd

Gietvloer verkleuring

gietvloer krassen verwijderen

Gietvloer krassen

travertin vloer polijsten

Travertin vloer polijsten

granito vloer polijsten

Granito vloer polijsten

granito vloer reinigen

Granito vloer schoonmaken

wat is een marmoleum vloer

Wat is een marmoleum vloer?

wat is een tegelvloer

Wat is een tegelvloer?

linoleum vloer

Wat is een linoleum vloer?

pu gietvloer

PU gietvloer

cementdekvloer

Cementdekvloer

epoxyvloer

Epoxyvloer

wat is vloercoating

Vloercoating

betonvloer

Betonvloer

badkamer vloer reparatie

Badkamer vloer repareren

sportvloer herstellen

Sportvloer repareren

keuken vloer herstellen

Keukenvloer repareren

composiet reparatie

Composiet vloer repareren

acrylaatvloer reparatie

Acrylaatvloer repareren

terrazzo vloer reparatie

Terrazzo vloer repareren

bedrijfsvloeren repareren

Bedrijfsvloer repareren

travertin vloer reparatie

Travertin vloer repareren

vloertegel repareren

Tegelvloer repareren

vloer herstellen

Vloer repareren

oude linoleum vloer opknappen

Linoleum vloer repareren

epoxy vloer herstellen

Epoxy vloer repareren

natuursteen herstellen

Natuursteen vloer repareren

hardsteen reparatie

Hardsteen vloer repareren

basalt vloer herstellen

Basalt vloer repareren

scheuren in cementdekvloer repareren

Cementdekvloer repareren

marmer repareren

Marmeren vloer repareren

bamboe vloer reparatie

Bamboe vloer repareren

granito vloer herstellen

Granito vloer repareren

siergrind vloer reparatie

Siergrind vloer repareren

marmoleum vloer herstellen

Marmoleum vloer repareren

beton repareren

Betonvloer repareren

terracotta vloer reparatie

Terracotta vloer repareren

keramisiche tegel vloer herstellen

Keramische tegelvloer repareren

haccp vloer reparatie

HACCP vloer repareren

leisteen repareren

Leisteen vloer repareren

granieten vloer opknappen

Granieten vloer repareren

egaline repareren

Egaline vloer repareren

vloercoating herstellen

Vloercoating repareren

troffelvloer herstellen

Troffelvloer repareren

Color, crack, top & spot repair: wat zijn de verschillen?