Vloercoating

Snel inzicht in de kosten?

Bereken het zelf online aan de
hand van 5 simpele stappen

Je hebt een mooie vloer in je huis of bedrijf, maar je merkt dat hij na verloop van tijd slijt, verkleurt of beschadigd raakt. Dat is zonde, want je wilt natuurlijk dat je vloer er altijd goed uitziet en lang meegaat. Gelukkig is er een oplossing, namelijk een vloercoating.

Maar wat is dat precies? En waarom zou je een vloer laten coaten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vloercoating. We leggen uit wat het is, wat de voordelen zijn, waarvoor je het kunt gebruiken en welke soorten er zijn.

Wat is een vloercoating?

Een vloercoating is een dunne laag kunsthars die over je bestaande vloer wordt aangebracht. Het is een soort verf die je vloer beschermt, verfraait en verduurzaamt. De vloercoating hecht zich stevig aan de ondergrond, vormt een duurzame en waterbestendige toplaag en biedt een slijtvaste afwerking.

Belangrijk om te onthouden is dat een vloercoating niet te verwarren is met een gietvloer, die aanzienlijk dikker is en naadloos wordt aangebracht. Met een vloercoating kun je op een eenvoudige en kosteneffectieve manier je vloer een compleet nieuwe uitstraling geven.

Waarom een vloer coaten?

Er zijn verschillende redenen om je vloer te laten coaten. Een vloercoating kan je vloer namelijk:

  • Beschermen tegen slijtage, krassen, vlekken, vocht, schimmel, bacteriën en chemicaliën.
  • Verfraaien door een kleur, glans, patroon of effect naar keuze aan te brengen.
  • Verduurzamen door het gebruik van milieuvriendelijke materialen die weinig onderhoud vergen.

Een vloercoating is dus een slimme investering die je vloer mooier, beter en duurzamer maakt.

De voordelen van een vloercoating

Een vloercoating heeft vele voordelen ten opzichte van andere vloerafwerkingen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Kostenefficiënt: vloercoating is over het algemeen goedkoper dan het volledig vervangen of repareren van een vloer. Met prijzen vanaf € 15 per m2 is het een betaalbare optie.
  • Snelheid: het aanbrengen van een vloercoating neemt doorgaans slechts één of twee dagen in beslag. Dit betekent dat je snel weer gebruik kunt maken van de vloer, zonder langdurige wachttijden.
  • Gemak: de voorbereiding voor het aanbrengen van een vloercoating is minimaal en er is geen hak- of breekwerk nodig. Dit resulteert in minder overlast zoals stof, lawaai of rommel tijdens het proces.
  • Veelzijdigheid: vloercoating kan op verschillende soorten vloeren worden toegepast, ongeacht het materiaal, de vorm of de grootte. Bovendien biedt het keuzemogelijkheden in kleuren, glansgraden, patronen en effecten.
  • Hygiëne: door het ontbreken van naden, kieren of poriën is een vloercoating gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Dit maakt het ook minder vatbaar voor ophoping van vuil, vocht, schimmels, bacteriën en allergenen.
  • Duurzaamheid: vloercoating is gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan en weinig onderhoud vereisen. Bovendien is het milieuvriendelijk doordat het geen schadelijke stoffen bevat of uitstoot.
  • Reparatie: het repareren van een vloer coating bij schade kan relatief eenvoudig geregeld worden. Onze Vloeren Dokters zijn gespecialiseerd in het repareren van schades op dit type vloer.

Een vloercoating is dus een ideale oplossing voor iedereen die zijn vloer wil verbeteren zonder veel gedoe of kosten.

Verschillende soorten vloercoatings

Niet elke vloercoating is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten vloercoatings die elk hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen hebben. De meest voorkomende soorten vloercoatings zijn:

Epoxy vloercoating

Een epoxy vloercoating is samengesteld uit een tweecomponenten mengsel op basis van epoxyhars. Deze coating staat bekend om zijn buitengewone sterkte en hardheid, waardoor het bestand is tegen zware belasting, slijtage, krassen, vlekken, vocht en chemicaliën. Ze zijn daarom ook makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Fijn is ook dat eventuele schade aan een epoxy vloer snel gerepareerd kan worden.

Epoxy vloercoatings worden vaak toegepast in industriële en commerciële omgevingen zoals garages, magazijnen, werkplaatsen, fabrieken, kantoren en winkels. Echter, epoxy kan dik en stug zijn, waardoor het minder flexibel en comfortabel is. Bovendien kan het onder invloed van uv-licht verkleuren of vergelen. Epoxy vloercoating is beschikbaar in verschillende kleuren en glansgraden.

Polyurethaan vloercoating

Een polyurethaan vloercoating is samengesteld uit een eencomponenten mengsel op basis van polyurethaanhars. Dit type coating staat bekend om zijn flexibiliteit en elasticiteit, waardoor het goed bestand is tegen temperatuurschommelingen, scheuren, krassen, vlekken, vocht en chemicaliën.

Vaak worden PU vloercoatings gebruikt in residentiële en commerciële omgevingen zoals woonkamers, keukens, badkamers, slaapkamers, kantoren en winkels. Het is namelijk dun en soepel, waardoor het comfortabel en warm aanvoelt. Dit soort vloeren worden ook wel PU gietvloeren genoemd.

Acrylaat vloercoating

Acrylaat vloercoatings bestaan uit een eencomponentenmengsel op basis van acrylaathars. Deze sneldrogende, watergedragen coating is goed bestand tegen slijtage, krassen, vlekken, vocht en chemicaliën. Het is geschikt voor lichte tot middelzware toepassingen in ruimtes zoals woonkamers, keukens, badkamers, slaapkamers, kantoren en winkels.

Een voordeel van de acrylaat vloercoating is dat het milieuvriendelijk en reukloos is, zonder schadelijke stoffen of uitstoot. Ook is het uv-bestendig, waardoor verkleuring of vergeling wordt voorkomen.

Vloer coaten of impregneren?

Als je jouw vloer wilt beschermen en opknappen, zijn er verschillende opties. Eén daarvan is het aanbrengen van een vloercoating, maar er bestaat ook de mogelijkheid tot het impregneren van de vloer. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee en welke methode past het beste bij jouw vloer?

Een vloer impregneren houdt in dat er een dunne, transparante en waterafstotende laag op de vloer wordt aangebracht. Het hoofddoel is bescherming tegen vocht, vuil, vlekken en schimmel, terwijl het uiterlijk en de textuur van de vloer behouden blijven.

Het impregneren van een vloer is geschikt voor poreuze vloeren zoals natuursteen, beton, hout, tegels en marmer. Echter, het biedt minder bescherming tegen slijtage, krassen, chemicaliën en uv-licht, en vereist regelmatig herhaalde behandelingen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een vloercoating en een gietvloer?

Een vloercoating is een dunne laag die over een bestaande vloer wordt aangebracht om deze te beschermen en te verfraaien, terwijl een gietvloer een volledig naadloze vloer is die op de ondervloer wordt gegoten en een dikke, zelfdragende structuur vormt. Vloercoatings worden typisch gebruikt als beschermende afwerkingen op bestaande vloeren, zoals beton of hout, terwijl gietvloeren een volledig nieuwe vloer vormen die duurzaam, naadloos en esthetisch uniform is. Gietvloeren bieden meer ontwerpmogelijkheden en kunnen worden aangepast aan specifieke kleuren en texturen, terwijl vloercoatings voornamelijk dienen als beschermende lagen met beperktere ontwerpmogelijkheden.

Wat kost een vloercoating?

De kosten voor een vloercoating variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type coating, de oppervlakte van de vloer en eventuele voorbereidende werkzaamheden. Over het algemeen kunnen de kosten voor een vloercoating liggen tussen de € 20 en € 60 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit en het type coating dat gekozen wordt. Factoren zoals het soort ondergrond, de complexiteit van de toepassing en eventuele extra afwerkingen kunnen ook de totale kosten beïnvloeden. Het is aan te raden offertes aan te vragen bij verschillende specialisten om een nauwkeurige prijsindicatie te verkrijgen voor jouw specifieke situatie.

Hoe lang gaat een vloercoating gemiddeld mee?

Een vloercoating gaat gemiddeld 5 jaar mee, afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de coating, de ondergrond en de mate van belasting. Hoogwaardige coatings met professionele toepassing kunnen een langere levensduur hebben, terwijl factoren zoals zwaar gebruik of blootstelling aan chemicaliën de levensduur kunnen verkorten. Regelmatig onderhoud en correct gebruik kunnen de duurzaamheid van de vloercoating aanzienlijk verlengen.

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg

Marcel van den Berg is een toegewijde professional binnen De Vloerendokters, waar hij de rol van hoofdchirurg vervult. Met zijn uitgebreide ervaring leidt hij het team met deskundigheid en precisie, vooral op het gebied van vloer reparaties. Zijn leiderschap en vakmanschap maken hem een essentieel lid van het team, waar hij zich inzet voor hoogwaardige vloeroplossingen en klanttevredenheid.

LinkedIn

Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Heb je vragen?

Meer nieuwtjes uit
de operatiekamers

gietvloer reparatie

Gietvloer repareren

gietvloeren schoonmaken

Gietvloer schoonmaken

dikte van een gietvloer

Dikte van een gietvloer

gietvloer voor nieuwbouw

Gietvloer voor een nieuwbouwwoning

badkamer gietvloer

Gietvloer in de badkamer

gietvloer verwijderen

Gietvloer verwijderen

gietvloer verkleurd

Gietvloer verkleuring

gietvloer krassen verwijderen

Gietvloer krassen

travertin vloer polijsten

Travertin vloer polijsten

granito vloer polijsten

Granito vloer polijsten

granito vloer reinigen

Granito vloer schoonmaken

wat is een marmoleum vloer

Wat is een marmoleum vloer?

wat is een tegelvloer

Wat is een tegelvloer?

linoleum vloer

Wat is een linoleum vloer?

pu gietvloer

PU gietvloer

cementdekvloer

Cementdekvloer

epoxyvloer

Epoxyvloer

wat is een troffelvloer

Troffelvloer

betonvloer

Betonvloer

badkamer vloer reparatie

Badkamer vloer repareren

sportvloer herstellen

Sportvloer repareren

keuken vloer herstellen

Keukenvloer repareren

composiet reparatie

Composiet vloer repareren

acrylaatvloer reparatie

Acrylaatvloer repareren

terrazzo vloer reparatie

Terrazzo vloer repareren

bedrijfsvloeren repareren

Bedrijfsvloer repareren

travertin vloer reparatie

Travertin vloer repareren

vloertegel repareren

Tegelvloer repareren

vloer herstellen

Vloer repareren

oude linoleum vloer opknappen

Linoleum vloer repareren

epoxy vloer herstellen

Epoxy vloer repareren

natuursteen herstellen

Natuursteen vloer repareren

hardsteen reparatie

Hardsteen vloer repareren

basalt vloer herstellen

Basalt vloer repareren

scheuren in cementdekvloer repareren

Cementdekvloer repareren

marmer repareren

Marmeren vloer repareren

bamboe vloer reparatie

Bamboe vloer repareren

granito vloer herstellen

Granito vloer repareren

siergrind vloer reparatie

Siergrind vloer repareren

marmoleum vloer herstellen

Marmoleum vloer repareren

beton repareren

Betonvloer repareren

terracotta vloer reparatie

Terracotta vloer repareren

keramisiche tegel vloer herstellen

Keramische tegelvloer repareren

haccp vloer reparatie

HACCP vloer repareren

leisteen repareren

Leisteen vloer repareren

granieten vloer opknappen

Granieten vloer repareren

egaline repareren

Egaline vloer repareren

vloercoating herstellen

Vloercoating repareren

troffelvloer herstellen

Troffelvloer repareren

Color, crack, top & spot repair: wat zijn de verschillen?